Πολυετές βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου όπου κυκλοφορούν περί τα
45 είδη, με τα 17 από αυτά να τα βρίσκουμε στην Ελλάδα. Το ύψος του δεν
ξεπερνά τα 25 εκατοστά, τα εύοσμα άνθη του τα αναπτύσσει σε βότρυ,
κρεμαστά και πυκνά, χρώματος μελανοκυανά με το οδοντωτό χείλος των
λευκό.
Θα το βρούμε σχεδόν παντού στην Ελλάδα σε χαμηλά υψόμετρα, σε εγκαταλελειμμένους ή και καλλιεργημένους αγρούς, ξέφωτα, λιβάδια και πετρώδεις τοποθεσίες.
Φυτό πολύ γνωστό από την αρχαιότητα, αφού οι βολβοί του εθεωρούντο εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Έλληνες. Περιέχουν φωσφόρο, ασβέστιο, υδατάνθρακες.
Μετά τον καθαρισμό και το πλύσιμο, τους βράζουμε, ενώ αλλάζουμε το νερό 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν, στραγγίζονται και τοποθετούνται σε ξύδι και αλάτι, όπου συντηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Σερβίρονται με λάδι και είναι συνηθισμένο ορεκτικό της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Θα το βρούμε σχεδόν παντού στην Ελλάδα σε χαμηλά υψόμετρα, σε εγκαταλελειμμένους ή και καλλιεργημένους αγρούς, ξέφωτα, λιβάδια και πετρώδεις τοποθεσίες.
Φυτό πολύ γνωστό από την αρχαιότητα, αφού οι βολβοί του εθεωρούντο εκλεκτό έδεσμα για τους αρχαίους Έλληνες. Περιέχουν φωσφόρο, ασβέστιο, υδατάνθρακες.
Μετά τον καθαρισμό και το πλύσιμο, τους βράζουμε, ενώ αλλάζουμε το νερό 2 με 3 φορές για να ξεπικρίσουν, στραγγίζονται και τοποθετούνται σε ξύδι και αλάτι, όπου συντηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα. Σερβίρονται με λάδι και είναι συνηθισμένο ορεκτικό της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου